More about us

Visit our main website for links to recent and old material

Wat kun je met Twitch

Twitch TV geeft je de gelegenheid geld te verdienen met streamen. Daar moet je wel wat voor doen, een community opbouwen van meer dan 500 volgers en een paar keer per week live gaan. Als je nu al veel volgers hebt kan dit interessant zijn om Twitch als werkterrein er bij te nemen.
Als je weinig kijkers hebt en toch wilt streamen via Twitch dan kan dat ook, je kunt dan verdienen aan donaties en tips van kijkers.
Er zijn maar een handvol succesvolle streamers op Twitch, de meeste gebruikers spelen in de marge hun videogame of gebruiken het als promotiekanaal voor hun (creatieve) werk. Maar de uitschieters zijn beslist de moeite waard om te bestuderen. Ze verdienen genoeg om hun produktie op gang te houden en bijvoorbeeld te reizen naar plekken om door te gaan met uitzenden.

De essentie van Twitch is dat je communiceert met de kijker die via de chatbox reageert. Als maker reageer jij met je stem (audio) maar je kunt ook meechatten via je toetsenbord.

Je kunt dus ook een video afspelen, maar je moet tijdens de uitzending wel reageren op berichten in je chatbox. (Hier wordt vaak een loopje mee genomen).

Engagement is waar het om draait, community building. Dus doe je dat al op Instagram dan kun je geld verdienen op Twitch.

Geld verdien je aan:
-abonnees (per maand)
-tips (“bits”, vanaf 1 cent)
-donaties (paypal)
-advertenties en sponsoring (heb je zelf in de hand)
-affiliate marketing met Amazon (eigenaar van Twitch) door produkt-advertenties te promoten op je Twitch pagina

Op zich kun je veel afhandelen met je telefoon, maar als je honderden volgers hebt is dat niet meer te overzien op dat kleine scherm. Een home-base studio is dan een uitkomst. Jij bent op lokatie en een moderator zit thuis je chat te modereren.

Je kunt zowel op Twitch als op Facebook en andere platforms tegelijk streamen maar dit is niet gratis, je zult een workaround moeten vinden met restreamers of geld pompen in bedrijven die dit voor je doen. Wat veel professionals nu doen is kort live gaan op Instagram en op Facebook en daarna op Twitch voor de volledige show zodat je jouw volgers daar naar toe kan trekken. Dat kost niks.

Eenmaal uitgezonden programma’s blijven een tijdje beschikbaar als Video op je Twitch pagina. Dus als je niet live bent kunnen mensen je vorige uitzendingen bekijken (en alsnog reageren, doneren etc.). Je kunt je uitzendingen achteraf natuurlijk overal plaatsen. Nu Instagram videos van 1 uur gaat toestaan is dat een interessante optie!

Naast gamers biedt Twitch ruimte aan creatieven en aan “In Real Life” (IRL). Het is niet specifiek gericht op gamers. Je kunt alles doen (schilderen, koken, musiceren, rondlopen, talkshows) mits je maar in contact blijft met de chatbox (je kijkers).

Als je serieus overweegt Twitch in te zetten in jouw mediamix overweeg dan een thuisbasis met goede stream apparatuur en software en eventueel mobiele uitbreiding (bijvoorbeeld liveU solo).
En medewerkers, zowel op technisch als inhoudelijk gebied.

Op mijn facebook pagina plaats ik regelmatig hoogtepunten cq. bevindingen over Twitch streamers.

apparatuur

Voor twitch volstaat een mobiele telefoon, maar het concept vereist wel een lokale thuisbasis om alles in te richten en functionaliteiten toe te passen. Ga dan uit van een i7-16GB laptop of PC, 2e hands kun je die voor 600 euro op de kop tikken. Er is gratis software om te streamen, maar met VMix (350$) maak je er wel het beste van. Zelfs die oude SD camcorder kun je succesvol inzetten, reken op wat investeringen aan capture-cards, HDMI kabels etc. Voor pak ‘m beet 1200 euro ben je online. Er zijn inmiddels ook apps die je mobiele telefoon via de wifi in de mixer binnenbrengt, dus gooi nooit meer een oude GSM (met camera) weg!

waarschuwing 1

Als je meerdere camera’s wilt aansluiten op je PC/laptop via de USB poorten, het USB protocol ziet geen verschil tussen dezelfde merk/fabrikant capture-card. Dat geeft dus problemen. De oplossing is een switcher (HDMI switcher of videomixer) te plaatsen voor de capture-card. Of voor elke camera een apart merk/fabrikant capture-card. Overleg met je winkel over hoe je dit wilt oplossen voordat je tot aanschaf overgaat (winkeliers weten hier niet van).

waarschuwing 2

HDMI kabels zijn niet altijd OK. De helft van de door mij bij allekabels.nl bestelde (goedkope) HDMI kabels heb ik (op hun advies) moeten weggooien. De supergoedkope HDMI kabels van de Action doen het tot nu toe wel allemaal. De door allekabels.nl aanbevolen versterkers functioneren ook prima (duur). Devies: testen, testen, testen… (Alhoewel HDMI suggereert een High Defenition signaal door te geven is het louter een EENTJES en NULLETJES passage, hoe veel koper heb je daar voor nodig?? Nou weinig dus. Een Coax kabel (tv antenne) of een SDI kabel (video en audio) zijn veel robuuster en specifiek ontwikkeld voor signaal overdracht. HDMI is een soort Donald Duck kabel met Guus Geluk garantie).