Recent Posts

Checklist Live via laptop (live show)

-Website met shop systeem
-Presentatie plek
-Overzichts plek producten
-Facebook pagina

-Laptop met klant-reacties om gewenste reacties in wachtrij te zetten
-Laptop of Desktop voor uitzending. Gebruik de LAN verbinding met je modem (LAN kabel)
-Camera(‘s) met capture-card(s)
-Titels, graphics
-Moderator
-Presentator
-Afkijk monitor voor presentator

Details

Website met shop systeem
Je hebt al een website met een shop, klanten kunnen tijdens en na de uitzending bestellen en betalen. Voor de uitzending(en) kan een speciale productpagina worden aangemaakt waarnaar gelinkt wordt in de facebook chat. Lukt dat niet, dan zullen klanten terugvallen op de facebook pagina, daar moet dan ook een duidelijke link naar de shop vermeld staan.

Presentatie plek
De presentatieplek moet uitgelicht zijn, er moet geen muziek zijn, klanten in de winkel moeten er wegblijven, naast de camera komt een monitor voor de presentator om de uitzending en de chat te kunnen volgen.

-Overzichts plek producten
Dit kan ook van tevoren worden opgenomen (film of foto). Het is gewenst om af en toe een overzicht te geven van de producten, bijvoorbeeld als er een pauze valt, als er titels vertoont moeten worden etc.
Live kan het worden gedaan met een tweede camera.

-Facebook Pagina
Op deze pagina wordt de livestream uitgezonden. Zodra op Livevideo wordt geklikt en Facebook de videobron heeft gevonden begint de stream en de chatbox. Zorg ervoor dat je een “vastgezet” bericht en/of de beschrijving klaar hebt staan (bijvoorbeeld door die vooraf in een aparte file op te slaan) en vermeld daar altijd het ONDERWERP en de LINK NAAR DE SHOP OP DE WEBSITE (het liefst een aan de uitzending gerelateerde productpagina).

De hierna opgesomde items kunnen per uitzending worden ingehuurd

-Laptop met klant-reacties om gewenste reacties in wachtrij te zetten
Wanneer er wordt gewerkt met het softwareprogramma VMIX kan gebruik gemaakt worden van de vMix Social functie die opent in een browser. Dat kan op een (goedkope) laptop, tablet of telefoon. Uitleg over de werking van vMix Social vind je hier (vMix Social wordt geactiveerd vanuit de uitzend-computer)

-Laptop of Desktop voor uitzending
Gebruik de LAN verbinding met je modem (LAN kabel) voor een stabiele verbinding.
Gebruik de computer tijdens de uitzending alleen voor de uitzending. Zet Windows Updates UIT en herstart het systeem voor de uitzending. Schrijf na een uitzending (en eventuele hermontage) alle content weg naar een externe schijf, zodat bij een volgende produktie de computer “schoon” is en je niet onnodig hoeft te zoeken naar de juiste files. Een geschikte laptop (of PC) heeft minimaal een i7 processor, 16 Mb aan ramgeheugen, een GTX videokaart en USB3 aansluitingen, zeg maar de specificaties van een game-computer.

-Camera(‘s)
Zet camera’s op een statief en plak het statief op de grond vast met gaffertape zodat het niet omvalt.
De camera in de laptop van de uitzendcomputer kan gebruikt worden, die is echter gericht op degene die de uitzending verzorgt. Dat kan soms van pas komen, bijvoorbeeld als dit ook de moderator van de chatbox is.
Gebruik netstroom in plaats van accu’s om te voorkomen dat de camera uitvalt of wegvalt door energiebesparing.
Zet de camera in opname (REC) voordat de live uitzending begint. Dit maakt monteren na afloop van de live uitzending makkelijker, zeker als er met 2 of meer camera’s wordt opgenomen.
Gebruik een cameralampje om de belichting van de presentatie en voor de camera getoonde producten te verbeteren.
(Meer over meercamera en capturecards lees je hier)

-Titels, graphics
Zorg voor uniforme afmetingen van titels, afbeeldingen en graphics. Zet plaatjes met afwijkende afmetingen in een zwart, wit of huisstijl beeld van het formaat 16:9 (HD formaat is 1920×1080).
Maak naamtitels van presentatoren en moderatoren, van iedereen die in beeld of geluid kan komen, ook al is dat vooraf niet bedoeld.
Maak heldere (afzonderlijke) tekstbordjes over de spelregels, de shop URL en het onderwerp van de uitzending.
Een realtime klok in beeld kan achteraf helpen bij discussies over welke klant het eerst heeft geboden op een produkt.

-Moderator
De moderator ondersteunt de presentatie door de binnenkomende berichten van kijkers te selecteren, zodat de presentator op het juiste moment een vraag kan beantwoorden. Dit kan met vMix Social. De moderator kan zelf ook vragen beantwoorden via de chat. Naast de facebook live chat kan de moderator ook andere socials inzetten zoals instagram en twitter.

-Presentator
Herhaal regelmatig het onderwerp van de uitzending.
Leg af en toe spelregels duidelijk uit en vertel waar de link naar de productpagina in de webshop staat.
Leg in de afronding uit wat de stand van zaken is, zijn er nog onverkochte items komen die dan terug in de replay zodat men later daar nog op kan bieden, vertel over de openingstijden van je fysieke winkel, het onderwerp van de uitzending van volgende week, anekdotes over eerdere uitzendingen en verkopen, acties die je op stapel hebt staan, webadressen, mailadressen, telefoonnummers en huishoudelijke mededelingen.
De afsluiting eindigt met een eindleader, spreek daarom goed af wat je laatste woorden zullen zijn.
Zie verder de brochure over de gehele uitzending produktie.

-Afkijk monitor voor presentator
De door de moderator voorgestelde kijkersvragen moeten leesbaar zijn voor de presentator. Zo’n monitor kan eventueel ook gebruikt worden voor audio wanneer er een video/audio verbinding met een kijker of andere externe gast wordt gemaakt. In dat geval gebruikt de presentator een oortje (koptelefoon) om geluids-feedback (rondzingen) te voorkomen.

-Testen, testen, testen

Omdat er zo veel mis kan gaan is het belangrijk je apparatuur door-en-door te kennen. Test daarom je configuraties diverse keren en neem telkens ruim de tijd hiervoor. Vaak blijken presets niet goed te functioneren en moet je alles opnieuw inregelen. Ook met het geluid kunnen er veel onbegrijpelijke verrassingen ontstaan, gebruik daarom zoveel mogelijk koptelefoons en zo min mogelijk de luidspeakers van je computer, monitoren e.d. Ook verborgen webbrowsers die je stream weergeven ter controle kunnen voor verrassingen zorgen. Testen, testen en nog eens testen is het devies. Live gaan om te testen kun je goed ‘s nachts doen, dan kijkt er waarschijnlijk niemand en kun je naar hartelust blunderen en experimenteren.